Frederike Doeleman (1947)

Frederike Doeleman

werkbeschrijving


Frederike Doeleman (autodidact) heeft vanaf de 80-iger jaren handgevormd keramisch werk gemaakt. Zij heeft bij verschillende keramisten gewerkt, alsook een aantal jaren bij Artibus (voorheen Academie voor beeldende kunsten) in Utrecht. Zij werkt met verschillende kleisoorten, en past verschillende decoratietechnieken toe (engobes, oxides, glazuren). Het werk wordt deels electrisch, deels raku gestookt. Vaak worden de keramische stukken gecombineerd met andere materialen, zoals lood, touw en ijzerdraad.


Aanvankelijk vindt zij haar inspiratie in universele thema’s (schoonheid, vrijheid/gevangenschap, zoektocht naar evenwicht), die zij aan de fantasie van de kijker overlaat. Zij gaat daarbij graag intuïef te werk. Zo zijn er in het verleden boot- en poortvormen ontstaan.

Ook zijn er objecten, geïnspireerd door de Japanse verpakkingskunst van kleine levenswaar, die meestal in bladeren verpakt wordt. Hieruit ontstond de serie Bladeren en Bundelen. Uit het thema ‘schuilplaatsen’ is de serie Nestschalen en Schaalnesten ontstaan: schaal- en komvormen die associaties oproepen met vogelnesten. Vanuit het thema ‘beweging’ transformeren de nestvormen tot waainesten. Hierbij wordt de keramiek gecombineerd met ijzerdraad. Uit het thema ‘schuilplaatsen’ is door associatie met insectennestjes en -holletjes de serie Gatenpot- en schaalvormen ontstaan.


Vanaf 2004 verblijft zij steeds vaker in Zuid-Frankrijk en sinds 2012 heeft zij haar vaste woonplaats en atelier in het departement de Gard.

In 2013 is zij zich steeds meer gaan toeleggen op werk op papier, grafische technieken, met name de monotypetechniek. De technieken heeft zij zich eigen gemaakt bij het atelier Le Garage van Bettina Kraemer in Saint-Ambroix. Zij werkt voornamelijk met drukinkten op oliebasis. Soms werkt zij in de monotype nog door met pen, potlood, pastelkrijt of verf. Haar eerste solo-expositie met dit werk vond plaats in 2016 in de Jardin Médiéval – een middeleeuwse kruidentuin met oude gebouwen - in het centrum van Uzès, Zuid-Frankrijk.


Ook voor het werk op papier is de natuur een belangrijke inspiratiebron: de schoonheid en voortzetting van het leven, verbeeld door de elementen (lucht, vuur, water en aarde), bomen en planten, dieren. Het ginkgoblad komt weer terug, evenals nestvormen. Daarnaast ontstaan er ook series met abstract werk, veelal geïnspireerd door grote kunstenaars als Mark Rothko en Pierre Soulages, ook door vormen in de natuur.Frederike Doeleman

opleiding, werkervaring, expositiesopleiding/werkervaring

1985-1988 gewerkt bij Fokje Schilstra (woont en werkt nu in Bretagne)

1989-1994 gewerkt bij Lea Wijnhoven in Nieuwegein

1994 workshop bij Karin Heeman (Frankrijk)

1995-1997 Artibus, Utrecht

    1. gewerkt bij Joke Burks in Nieuwegein

2001 workshop bij Karin Heeman


v.a. 2013 werkzaam in Le Garage, atelier van Bettina Kraemer – St. Ambroix

voor grafisch werk


exposities keramiek

1991 Kunst/Werk, Utrecht

1999 Reinart Gallery, Oss

2001 Vermeulen Art Gallery, Loosdrecht

1995-2005 in Uilenburg Salon d’Art, Houten

2002 Artterre, Eefde

2002 Thyade Galerie, Rotterdam

2007 RIVM, Bilthoven

2007 Galerie Méridienne, Méjannes-le-Clap

2008 Galerie De Schellevisse, Middelburg

2011 Galerie Wies Willemsen, Amsterdam

2014 Galerie Wies Willemsen, Amsterdam


teksten

Klei (keramiek magazine), mei 2003: Frederike Doeleman bundelt eenvoudige vormen tot een krachtig beeld.

Keramiek (keramiek magazine), mei 2008: Frederike Doeleman wil sporen achterlaten.

Passie en Levenskracht, catalogus ter gelegenheid van een expositie in combinatie met Dirk Koopman, schilderijen bij het RIVM te Bilthoven, najaar 2007.

Peter Koopmans: De taxonomieën van Frederike Doeleman, ter gelegenheid van opening expositie bij Wies Willemsen, 2014.


exposities werk op papier (monotypes/mixed media)

2014 La Chapelle du Castellas, Rousson (groepsexpositie)

2016 Jardin Médiéval, Uzès

2017 Museumcafé Ginkgo, Universiteitsmuseum Utrecht


Frederike DoelemanAdres (F) Route de Potelières 747

30500 Saint-Ambroix

Frankrijk


adres (NL) Kruisbeklaan 13

3722TE Bilthoven


tel. +33466839638 / +31621575347

e-mail: info@frederikedoeleman.com

website www.frederikedoeleman.com

www.frederikedoeleman.exto.nl